artikel

6 tips voor het organiseren van een duurzaam event

Bedrijfsevenementen bieden een uitstekend platform voor netwerken, merkpromotie en het vieren van prestaties. Echter, naarmate de wereld milieubewuster wordt, is het essentieel voor bedrijven om evenementen te organiseren met duurzaamheid in gedachten. Door bewuste keuzes te maken en milieuvriendelijke processen te implementeren, kun je een memorabel evenement creëren terwijl de impact op het milieu tot een minimum wordt beperkt. Hier zijn onze 6 tips om je te helpen bij het organiseren van een duurzaam bedrijfsevenement, zonder concessies te doen aan de locatie, de kwaliteit van het eten of de branding. Zo krijg je de juiste balans tussen impact, verantwoordelijkheid, en een onvergetelijk event! The best of both worlds!

Tip 1: Kies voor een groene locatie
Het kiezen van een milieuvriendelijke locatie zet de toon voor je duurzame evenement. Zoek naar locaties die “groen” hebben omarmd, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, efficiënte afvalbeheersystemen en het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Kies idealiter een locatie die gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer, zodat je gasten gestimuleerd worden om groenere vervoersopties te gebruiken. Kijk naar mogelijkheden om te carpoolen of organiseer een shuttle-service vanuit centrale locaties om het aantal individuele voertuigen te verminderen. Zo geef jij het goede voorbeeld en geef je je gasten een “groene” push!

Tip 2: Omarm duurzame catering
Eten is een onmisbaar onderdeel van elk evenement en door te kiezen voor duurzame cateringopties kun je de milieubelasting aanzienlijk verminderen. Onze chef Jasper Gronert legt bijvoorbeeld altijd de nadruk op lokaal geproduceerde, seizoensgebonden en biologische ingrediënten. Daarnaast kun je ook plantaardige menu opties aanbieden (vegetarische of veganistische), aangezien deze een lagere CO2-uitstoot hebben dan vleesgerechten en net zo lekker zijn! Wil je nog een stap verder gaan? Dan kun je kijken naar herbruikbaar of composteerbaar bestek, borden en servetten aan om afval verder te minimaliseren. Of volg ons voorbeeld en bereid je gerechten altijd a la minute op bij een event, zo hou je geen gerechten over: no waiste!

Tip 3: Verminder energieverbruik
Efficiënt energiegebruik vermindert niet alleen de kosten, maar ook de impact van je evenement op het milieu. Kies voor energiezuinige verlichtingssystemen, zoals LED-lampen, en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Dat kan dus betekenen dat je er bewust voor kiest om jouw event overdag te doen in plaats van ’s avonds. Je kunt daarnaast je gasten aanmoedigen om lampen uit te schakelen en elektronische apparaten los te koppelen wanneer ze niet worden gebruikt. Overweeg indien mogelijk het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, om je evenement van stroom te voorzien.

Tip 4: Afvalvermindering
Afvalproductie is een belangrijke zorg bij evenementen. Er zijn een aantal tactieken waardoor je door afvalvermindering de milieueffecten kunt minimaliseren. Zorg bijvoorbeeld voor duidelijk gemarkeerde recycling- en composteerbakken op de locatie en informeer gasten over de juiste manier van afvalverwerking. Vermijd het gebruik van wegwerpartikelen waar mogelijk en kies voor herbruikbare alternatieven. Ook kun je kijken naar samenwerkingen met lokale organisaties die gespecialiseerd zijn in afvalbeheer en recycling om ervoor te zorgen dat afval op de juiste manier wordt verwerkt, recyclingpercentages worden gemaximaliseerd en overgebleven voedsel niet wordt weggegooid.

Tip 5: Stimuleer digitale communicatie:
Er zijn talloze mogelijkheden om papierafval en de uitstoot van koolstofdioxide als gevolg van gedrukte materialen te verminderen. Maak gebruik van online platforms voor evenementenregistratie, digitale uitnodigingen en evenementenapps om het gebruik van papier te minimaliseren. Toon evenementenschema’s en informatie op schermen in plaats van programma’s te printen. Moedig gasten aan om digitale platforms te gebruiken voor netwerken en het delen van informatie, waardoor de behoefte aan gedrukte materialen wordt verminderd.

Tip 6: Compenseer de koolstofvoetafdruk
Ondanks je beste inspanningen is het moeilijk om elke uitstoot van koolstofdioxide tijdens je evenement te elimineren. Om de resterende koolstofvoetafdruk te compenseren, overweeg te investeren in projecten voor koolstofcompensatie. Deze initiatieven zijn gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen op andere plaatsen om de uitstoot tijdens je evenement te compenseren. Werk samen met gerenommeerde organisaties die gecertificeerde programma’s voor koolstofcompensatie aanbieden om de effectiviteit en geloofwaardigheid van je compensatie-inspanningen te waarborgen.

Het organiseren van een duurzaam bedrijfsevenement vereist een doordachte aanpak waarbij de doelstellingen van je bedrijf worden gecombineerd met milieuverantwoordelijkheid. Door deze zes tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je evenement niet alleen voldoet aan je branding- en locatievereisten, maar ook in lijn is met duurzame doelstellingen. Onthoud dat elke inspanning telt en door het voortouw te nemen in duurzame evenementenorganisatie, kun je andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen, zo een positieve impact op het milieu te creëren voor de komende jaren en bijdraagt aan een betere toekomst voor onze planeet.

Wil je sparren over hoe we jouw event zo duurzaam mogelijk inrichten? Vul het contactformulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

We’re here to help!

het team van famous flavours

Meer informatie?

Heb je een vraag of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen?

We helpen je graag.